6 Nisan 2016 Çarşamba

HTML İÇİNDE BULUNAN CSS VE JAVASCRİPT

İnternet sitesi yapmayi , web programciligi ile uğraşmayi düşünüyorsaniz sadece html öğrenmek ile bitmiyor olay. internet sitenizin görünüşünü , formunu , tablosunu oluşturmak için css ve javascripti de bilmeniz gerekmektedir .
Css'den başlicak olursak : HTML bize metin biçimlendirme alanında çok geniş olanaklar sunar. CSS, uzun yazılışıyla Cascading Style Sheets, veya Türkçesiyle Stil şablonları ise bunu bir adım daha öteye götürür, bize sayfalarımız için global şablonlar hazırlama olanağı verdiği gibi, tek bir harfin stilini; yani renk,  font, büyüklük gibi özelliklerini değiştirmek için de kullanılabilir. Bu tekniğin en önemli özelliği kullanımındaki bu esnekliğidir.
Bir web sayfası içerisinde zaten estetik kuralları gereği yüzlerce renk ve font kullanmayız. Genelde birbiriyle uyumlu birkaç renk ve birkaç font kullanırız ki, bunları her sayfada ayrı ayrı tekrar belirtmek yerine CSS yardımıyla bir sefer tanımlayıp bütün web sayfamızda kullanabiliriz.Bu şekilde güncelleme yaparken de onlarca sayfayı değiştirmekten kurtuluruz.
CSS kodları HTML kodlarının içine yazılırlar. Türüne göre body veya head bölümlerinde yer alabilirler. Bunların dışında harici CSS dosyaları oluşturulup bunlar gerektiğinde HTML belgesi içerisinde çağırılabilirler.
Hemen hemen her konuda olduğu gibi CSS konusunda da Microsoft Internet Explorer ve Netscape farklı yorumlar ortaya koyarlar. Bu noktada her iki browser'ın da aynı/benzer yorumlayacağı kodlar yazmak en uygunudur. 3 adet CSS türü bulunmaktadir : Yerel CSS, Genel CSS ve Harici CSS. 
CSS kodlarini Öğrenmek isterseniz Bu sayfadan bakabilirsiniz : Tıklayiniz .
Javascript'e gelince : JavaScript, sunucu ve istemci uygulamaları için Netscape'in geliştirdiği, farklı platformlarda çalışabilen, nesne tabanlı bir lisandır. JavaScript ufak ve sade bir lisandır. Herhangi bir sistem lisanı kadar yetenekli olmasa da internet tarayıcılarında HTML içine ve uygulamalara kolayca eklenip sayfaya dinamizmkazandırması için tasarlanmıştır. Şunu da eklemeyelim ki Javascript ile Java ayni şey değildir ve bunlar birbirinden farkli işler yapiyorlardir .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder